Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Turijn, Italië. Jeroen Bootsman weet niet alleen alles over het Songfestival, hij vindt er ook iets van. In 40 meningen vertelt hij hoe hij denkt over de winkansen van de deelnemers.
Dit weten we over Oekraïne
* Sinds 2003 doet Oekraïne mee met het Eurovisiesongfestival.
* Hoewel het land relatief kort deelneemt, is het wel al enorm succesvol gebleken.
De tekst gaat onder de foto verder.
Het tweede jaar van hun deelname zong Ruslana met het lied Wild dances Oekraïne naar de eerste plaats. @WikiCommons
* Van de zestien keer dat ze meedoen hebben ze twee keer gewonnen, de eerste keer in 2004 en de tweede keer in 2016.
* De laagste plaats in de finale was in 2017 toen ze op de 24-ste plek eindigden.
* Ze zijn nog nooit uitgeschakeld in een halve finale.
* Behalve twee keer winnen, hebben ze ook twee keer een tweede plaats behaald en één keer een derde plaats.
2022: Kalush Orchestra met het lied Stefania
Jeroen: 'Al zou Oekraïne dit jaar met het allerbelabberdste nummer voor de dag zijn gekomen, dan nog zit het er dik in dat het land de derde zege in achttien jaar gaat binnen slepen. Maar dan vooral uit sympathie voor het land in oorlog. Nu is Stefania niet het slechtste liedje van het festival, maar ook bij lange na niet het beste. De schoen wringt ‘m met name in het feit dat deze folk-rapgroep er op het podium vooral een lollige boel van lijkt te willen maken, maar door de oorlog is het nummer via TikTok uitgegroeid tot een strijdlied. Ontdaan van die wetenschap valt Stefania niet helemaal serieus te nemen. Saillant detail: de band eindigde als tweede bij de nationale preselectie, maar vertegenwoordigt uiteindelijk toch Oekraïne omdat de oorspronkelijke winnaar werd gediskwalificeerd vanwege illegaal verblijf in de Krim.'
Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op dinsdag 10 en donderdag 12 mei (halve finales) en zaterdag 14 mei (finale) en wordt uitgezonden op NPO1 vanaf 21.00 uur.